Robotjournalist schrijft content en nieuws - tekstbureau in Amsterdam voor online content en webdesign | copywriter, tekstschrijver en webdesigner
tekstschrijver,copywriter,amsterdam,tekstbureau,zzp,freelance,webdesign,website,webdesigner
10577
post-template-default,single,single-post,postid-10577,single-format-standard,_masterslider,_msp_version_3.2.2,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_push_text_top,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Robotjournalist schrijft content en nieuws

Over robotjournalistiek bestaat om begrijpelijke redenen nog veel scepsis. Toch begint automated journalism een serieuze toepassing te worden. Forbes, Associated Press en News Corp laten algoritmen al langer artikelen schrijven. Niet de redacteur, maar de robot schrijft content.

Automatische nieuwsberichten

In de machtsstrijd om breaking news winnen robotjournalisten terrein. Associated Press werkt bijvoorbeeld met software die meldingen automatisch omzet in nieuwsberichten. Het softwarebedrijf Automated Insights beweert dat het eigen algoritme jaarlijks meer dan één miljard artikelen kan produceren. Daar kan geen redacteur tegenop.

Content van hoog niveau

Schrijvende robots werken nonstop en razendsnel, terwijl de kwaliteit van automated content steeds beter wordt. Het blijkt vrij moeilijk te zijn om onderscheid te maken tussen berichten van een mens of robot. De kans is dus groot dat je zonder het te weten iets hebt gelezen dat niet is geschreven door een redacteur of journalist, maar door een computer.

Persoonlijke content

Kunstmatige intelligentie in de journalistiek gaat verder dan robonews. Zo kan de computer het web afspeuren op zoek naar informatie waarmee content door worden gepersonaliseerd. Software als TensorFlow en Artificial Intelligence (AI) van Google zorgen voor nieuws op maat in Google Now en maken tools mogelijk als Google Image Search en Google Translate.

Hulpmiddel voor journalist

Exit journalist dus? Zo’n vaart lijkt het niet te lopen, want creatief en stijlvol schrijven blijft mensenwerk. De robot zal de journalist nooit helemaal kunnen vervangen. Kunstmatige intelligentie kan het werk voor auteurs wel een stuk makkelijker maken. Zo kunnen computers helpen bij het checken van bronnen en feiten. Tools als Automated Insights en Narrative Science helpen bij het verwerken en duiden van grote hoeveelheden data. Zo werkt een journalist of redacteur sneller en zijn de artikelen betrouwbaarder.